Registriraj se | Zaboravili ste lozinku?

referat

  

Izaberite uvjete

Precizna pretraga:
Predmet:
Vrsta:
Format:"referat" pronađeni su rezultati pretrage 73

[1] [1]


Filozofska etika - referat

Tradicionalno se filozofija dijeli na (filozofske discipline):

a) metafiziku (ontologija)
b) gnoseologija (uključuje epistemologiju)
c) etika (filozofija morala - "ispituje podrijetlo, motive, norme i svrhe moralnog djelovanja i prosuđivanja"
d) estetika (fil. lijepog i umjetnosti)
e) antroplogija
Ima i drukčijih podjela, ali ova je najčešća.

Ukratko rečeno, etika je bitna sastavnica svake filozofije.. Etika, filozofija, moralnost, racionalnost, duhovnost, metafizika, gnoseologija, epistemologija, estetika, antropologija
Etika
Broj stranica: 42

Egipatska mitologija - referat

...Egipćani su zamišljali da je nebo božica Nut:
- krava koja stoji na zemlji i koju podupiru druga božanstva, a sunčev čamac joj plovi preko zvjezdanog trbuha, svako jutro rađa zlatno tele (sunce)
- vitka žena koja se nadvija nad zemljom (sl. 1), a podržavaju ju Šu, bog vjetra ili zraka (svaku večer proguta sunce, a ujutro ga ponovo rađa)
- lanac gorja koje obrubljuje zemlju
Ispod nje leži kružni ocean u čijem je središtu Geb, bog zemlje, koji leži potrbuške, a iz njegovih leđa niče raslinje.
Vode Nila i oceana tekle su i u podzemni svijet koji je bio zrcalo neba i po kojem je plovilo sunce tokom noći...
. Egipat, mitologija, povijest, kairo, memphis, teba, nil, oziris, faraon, bogovi, svete ptice, svete zivotinje, apis, ankh, ra, horus, atum, nun, geb, nut, amon, hator, izida, seth, neftis, anubis, tot, ptah, sekmet, amenohtep, imphotep, balzamiranje, knjiga mrtvih
Povijest
Broj stranica: 45

Rusija referat

. Rusija, pravo |
Opća povijest prava i države
Broj stranica: 28

Drugi svjetski rat - referat

S obzirom na njegovu složenost kao i ideološkim i drugim podjelama koje je izazvao i koje dan-danas traju, o uzrocima drugog svjetskog rata postoji daleko manji historijski konsenzus nego o uzrocima drugih oružanih sukoba u 20. stoljeću.

Ipak se može reći da je velik dio uzroka drugog svjetskog rata ima korijen u uzrocima prvog svjetskog rata.

Njemačka, Italija i Japan su se u 19. st. relativno kasno profilirale kao moderne industrijske države, te su bitno zaostajale u stvaranju kolonijalnih imperija u odnosu na Veliku Britaniju i Francusku. Njemačka je u prvom svjetskom ratu poražena, te je temeljem Versailleskog mirovnog ugovora ostala bez kolonija te tako dovedena u još inferiorniji položaj. Italija i Japan, iako na pobjedničkoj strani, bili su bitno razočarani ratnim plijenom.
. Rat, drugi svjetski rat, hitler, njemacka, engleska, francuska, nacizam, partizani, pokret otpora, japan, hiroshima, nagasaki, pearl harbour, atomska bomba, fasisti, italija, ustase, cetnici, jugoslavija, poljska, sssr
Povijest
Broj stranica: 23

Voda - referat

Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika i jedan od osnovnih uvjeta života. Kemijska formula vode je H2O.

Ima ledište na 0ºC (273K) i vrelište na 100ºC (373K). Također se javlja kao tekućina (između 0 C° i 100 °C).

Na Zemlji tvori oceane, rijeke, oblake i polarne kape. Voda pokriva 71% zemljine površine i nužna je za život kakav poznajemo. Ona je po težini najobilnija sastavnica stanica i organizama (75-85%), a veliki broj stanica ovisi o izvanstaničnoj okolini koja je također uglavnom vodena. Najveća gustoća vode je pri 4°C (anomalija vode).. Voda, biologija, h2o, vodik, kisik, molekula, tekucina, led, para, oceani, rijeke, mora
Biologija
Broj stranica: 5

Tlo - referat

Odličan referat o tlu. Tlo, zastita tla, zemlja, pedologija, uloga tla, ostecenje tla, zagadjenje tla, biologija |
Biologija
Broj stranica: 4

Aristotel - referat

Aristotel (Stagira u Trakiji, 384. pr. Kr. - Halkida, 322. pr. Kr.), starogrčki filozof.
Bio je Platonov učenik, a njegov metafizički dualizam odbacio je tvrdeći da u zbilji postoje samo pojedinačne stvari iz kojih razum apstrahira opće pojmove. U Ateni je osnovao vlastitu, peripatetičku filozofsku školu, koja je nastavila djelovati i poslije njegove smrti.

Po njegovu učenju, najviša je od svih znanosti "prva filozofija" (poslije nazvana metafizikom), jer proučava biće kao biće te otkriva da ono po sebi ima razna, to jest analogna značenja (biće kao kategorije: supstancija i njezinih devet akcidenata; biće kao zbilja i kao mogućnost; biće kao istinito). Sastavni i najviši dio "prve filozofije" jest teologija. Ona proučava božanski nus ili "um", koji je prvi, nepokretni i nepokrenuti pokretač sveukupne zbilje. Objašnjavajući gibanje i nastajanje kao prijelaz supstancije ne iz nebića u biće, nego iz bića kao mogućnosti u biće kao zbiljnost, Aristotel daje jedan od najvažnijih odgovora na središnji problem grčke filozofije. Taj prijelaz omogućuju metafizička načela materije (mogućnost neke stvari) i forme (ostvarenje te mogućnosti), koje u osjetnom svijetu ne postoje odvojeno, nego tek zajedno tvore konkretnu supstanciju. Gibanje se, dakle, događa tako da moguće biće postaje stvarno i stvarno moguće, čemu nema kraja, zbog čega je svijet vječan. Ali, da bi se ono potpuno objasnilo, potrebni su još tvorbeni i finalni uzrok, kao i "prvi uzrok", koji je sam nepokretan i stoga samo jedan. On je čista forma i čista zbilja (shvaćena kao čisto mišljenje, jer je mišljenje najviši oblik postojanja), dakle, najsavršenije biće, to jest bog. On se za svijet, koji mu je suvječan i nestvoren, ne zanima, niti ga misli, nego ga pokreće na način finalnog uzroka. Čovjek ima udjela u toj božanskoj zbilji po svom umu, koji je stoga besmrtan. Ali Aristotel ne objašnjava dovoljno u kakvom je odnosu um, koji on naziva i aktivnim, prema ostalim dijelovima ljudske duše (koju shvaća kao formu tijela) i prema božanskom nusu.. Etika, moral, aristotel, vrlina, covjek, zadovoljstvo, platon, grcka, atena, filozofija, metafizika, um, materija
Etika
Broj stranica: 12

Adolf Hitler - referat

Adolf Hitler (* 20. travnja 1889. u Braunau am Inn (Austrija), † 30. travnja 1945. u Berlinu), njemački političar, državnik, vođa (Führer) Njemačke Nacionalsocijalističke radničke stranke (Nacističke stranke) kao i Nacističke Njemačke od 1933. do 1945. i to na dužnosti njemačkog kancelara, vrhovnog državnika, predsjednika države i diktatora.

Kao animirani i karizmatični govornik, Hitler je smatran kao jedan od značajnijih vođa u svjetskoj povijesti. On je uspio angažirati njemački vojno-industrijski kompleks u izbavljanju države iz ekonomske depresije koja je vladala nakon završetka Prvog svjetskog rata, a u svom zenitu, imao je vlast nad većinom Europskog kontinenta.
. Adolf hitler, njemacka, nacizam, arijevci, ss, drugi svjetski rat, zlocini, holokaust, progon zidova, progon roma, sile osovine
Povijest
Broj stranica: 13

Afrika referat

Kratak referat iz geografije, na temu Afrika.. Afrika, kontinent, geografija |
Geografija
Broj stranica: 3

Rakovi - referat

Rakovi (Crustacea) su razred člankonožaca, većinom morskih i slatkovodnih životinja, samo manji broj vrsta živi na kopnu. Različite su veličine, od mikroskopski sitnih (promjera oko 0,1 mm) do golemih, npr. japanskoj golemoj rakovici (Macrocheira kaempferi) su noge dulje od 1,5 m.
Tijelo im je člankovito, izgrađeno od većeg broja kolutića, među kojima se razlikuju kolutići glave, prsa i zatka. Od ostalih se člankonožaca razlikuju po tome što dišu škrgama. Najčešće imaju dva para ticala koja služe kao osjetilni organi, ali i za kretanje i pridržavanje. U škrgonožaca (Branchiopoda) i tankoljuskara (Leptostraca) tijelo se sastoji od triju dijelova: glave, prsiju i zatka. U ostalih je skupina glava srasla s prsnim segmentima u glavopršnjak. Trbušni segmenti su odijeljeni te svaki, osim posljednjega, nosi par nogu. U nametničkih oblika noge su zakržljale, prvi i drugi par pretvoreni su u ticala i služe kao osjetila za opip i miris. U pričvršćenih (sesilnih) vrsta prva dva para nogu pretvorena su u organ za pričvršćivanje, a ostala tri para ekstremiteta na glavi služe za prihvaćanje i drobljenje hrane. Tijelo rakova je zaštićeno hitinskim oklopom koji, očvrsnut kalcijevim karbonatom i fosfatom, čini jak vanjski kostur (egzoskelet). Oklop prilikom presvlačenja rakovi odbacuju i zamjenjuju novim. Rakovi, osobito kopneni, imaju veliku moć regeneracije izgubljenih dijelova, a u viših rakova postoji mogućnost samoosakaćivanja npr. odbacivanja nogu ako su za njih uhvaćeni. Duljina života u rakova je različita, od nekoliko mjeseci do više od 50 godina (jastog).. Rakovi, biologija, clankonosci, rakovica, jastog, oklop, klijesta
Biologija
Broj stranica: 6

Voće - referat

Voće je zrelo reproduktivno tijelo biljaka sjemenjača, pogotovo onih koje imaju svježe plodove. Voće je dragocjeno i nezamjenjivo za dobar rad i vitalnost organizma čovjeka. Značajna je uloga mineralnih materija, zvanih makroelementi ili mineralne soli, kao i uloga nezaobilaznih mikroelemenata.

Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju:
malom energetskom vrijednošću
velikim sadržajem vode
malom količinom proteina i masti
znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze
bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline, antocijani, tanini i dr.

Zbog ovakvog sadržaja, prije svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje.. Voce, biologija, sjemenjace, plodovi, vitamini, minerali, soli, celuloza, jabuke, kruske, banane, kivi, grozdje, narance, mandarine
Biologija
Broj stranica: 3

Žarnjaci - referat

Žarnjaci (Cnidaria) su koljeno odjeljka pravih mnogostaničara iz skupine beskralješnjaka. Tradicionalno ih se, zajedno s rebrašima (Ctenophora) svrstava u natkoljeno mješinaca.
Žarnjaci kao višestaničari imaju prava tkiva i organe. Građeni su prema višestruko variiranom radialnosimetričnom planu, a sastoje se od dva sloja stanica, vanjskog ektoderma i unutrašnjeg entoderma. Između ta dva stanična sloja, nalazi se želatinozni sloj mezoglej u kojem nema stanica.

Entoderm, često nazvan i gastroderm, obuhvaća "želudac" žarnjaka, takozvanu gastralnu šupljinu. Žarnjaci imaju samo jedan otvor kroz koji uzimaju hranu i zatim iz šupljine, mješine, izbacuju neprobavljene ostatke lovine. On uz mezoglej služi i kao hidrostatička podrška, zamjena za kostur. Čvrsti kostur postoji samo kod polipa koji ciljano u tu svrhu talože kalcij. Pored toga, ektoderm istovremeno ima ulogu prijenosa hranjivih tvari i izbacivanja neprobavljenih ostataka, a nalazi se i na lovkama. To znači, da gastrovaskularni sistem ima dvije uloge, probavu, i prijenos hranjivih tvari. Zarnjaci, biologija, cnidaria, beskraljesnjaci, visestanicni organizmi
Biologija
Broj stranica: 5

Pauci - referat

. Pauci, kukci, insekti, arahnoidi, crna udovica, tarantula |
Biologija
Broj stranica: 3

Zmije - referat

Zmije (grč. Ophidia, lat. Serpens) su podred unutar razreda gmazova čije je hladno i suho tijelo prekriveno ljuskama. Vode porijeklo od predaka koji su ličili na guštere, no jako im se izdužilo tijelo, a noge su im reducirane pa se kreću vijugajući. Velike vrste (pitoni i anakonde) narastu do 8 m, u iznimnim slučajevima i do 10 m. Povremeno se javljaju izvještaji i o rekordnim dužinama više od 10 m, ali to nije nikada dokazano.
"Broj kralježaka im je povećan na dvjesto (kod nekih vrsta maksimalno 435). Kosti čeljusti i nepca su povezane samo tetivama koje omogućuju veliko širenje, tako da i veći plijen mogu progutati u jednom komadu. U velikom želucu relativno visoko koncentrirana solna kiselina zatim razgrađuje plijen. Kržljonoške mogu gladovati i duže od godine dana.". Biologija, zmije, guje, otrovnice, gmazovi, otrov, ugrizi, poskok, udav, anakonda, ridjovka, bjelouska
Biologija
Broj stranica: 2

Kosti - Kompletni referat

Kost (Latinski: "Os"), ili koštano tkivo jest povezivno tkivo koje podupire tjelesnu strukturu, a nalazi se kod većine životinja. Sve kosti u ljudskom tijelu zajedno čine ljudski kostur a zajedno s mišićima kosti čine sustav organa za kretanje. Čvrsti su dijelovi tijela. Između epifize i dijafize nalaze se zone rasta. Na tim zonama kost raste u dužinu dok okoštavanjem dijafize raste u širinu. Kost u dužinu raste do između 16. i 23. godine, a poslije toga samo u širinu, okoštavanjem (npr. kosti lubanje i lica).. Anatomija, kosti, tkivo, srz, ossa
Anatomija
Broj stranica: 12

Brazil - referat

. referat iz geografije - brazil, referat, brazil, brasilia, geografija |
Geografija
Broj stranica: 3

Osjetila - referat

Osljednjih deset godina zahvaljujući primjeni sve finijih tehnika omogućava se uvid u razvoj djeteta u majčinoj utrobi od samog početka novog života. Razvoj osjetila počinje već u prvim mjesecima. Čemu služi tako rani razvoj, ako se dijete još osjetilima ne koristi zapitati ćemo se? No majčin trbuh nije zatvorena tvrđava koja ne dopušta nikakve vanjske stimulacije da se ne bi ometalo rast ploda. Naprotiv, to je prostor pun različitih zvukova i emocionalnih uzbuđenja koji se prenose od majke, ali isto tako mirisa i okusa i nešto manje svjetlosti. Ovi signali aktiviraju i oblikuju centralni živčani sustav (mozak) budućeg novorođenčeta i omogućuju mu da osjeća i sprema neophodne senzacije kako bi uspostavilo ne samo fizičku, nego i mentalnu (duhovnu) vezu s majkom. Vid, sluh, okus, miris, zivcani sustav, mozak, senzacije, osjeti, percepcija
Biologija
Broj stranica: 3

Kariogram referat

referat iz biologije, o izradi kariograma.. Biologija, referat iz biologije, referat o kariogramu, kariogram referat, biologija referat, izrada kariograma |
Biologija
Broj stranica: 3

Evolucija gmazova - referat

referat o gmazovima. Gmazovi, reptili, zmije, gusteri, aligatori, krokodili, kornjace, biologija, referat |
Biologija
Broj stranica: 11

Ljudska prava - referat

Ljudska prava se odnose na pravnu, filozofsku i političku ideju prema kojem svako ljudsko biće samim činom rođenja, bez obzira na svoj spol, porijeklo ili državljanstvo, stiče određena neotuđivih prava.
Ideja ljudskih prava ima svoj korijen u školi prirodnog prava, koja se razvila pod uticajem prosvjetiteljskih filozofa 18. stoljeća. Prethodnice ideje ljudskih prava obično se smatraju dokumenti u kojima su po prvi put kodificirana neka ljudska. Kao prvo, tu je engleska Magna carta iz 1215. kojom je djelomično ograničena samovolja monarha. Zatim slijedi Habeas corpus Act iz 1679. kojom su po prvi puta stvorene zapreke arbitrarnom hapšenju. Za vrijeme Američke revolucije donesena je Virginijska deklaracija prava 1776. godine u kojoj se spominje da svi ljudi imaju "pravo na život, slobodu i potragu za srećom." Nakon toga slijedi francuske revolucije i Deklaracija o pravima čovjeka i građanina iz 1789. godine. Virginijsa deklaracija i Deklaracija o pravima čovjeka i građanina po prvi put sustavno donose popis prava koja se u njihovo vrijeme smatraju urođenima i neotuđivima.

Nakon toga su ideju ljudskih prava usvajali različiti pojedinci, ideološke struje, organizacije i države, da bi s vremenom značenje bilo kodificirano u Općoj deklaraciji UN o pravima čovjeka iz 1948. godine.. Etika, ljudska prava, deklaracija, covjek, pravo, filozofija, politika, covjek, ljudi, ideologija, un
Etika
Broj stranica: 8

Evolucija - referat

Skup znanstvenih teorija i hipoteza o nastanku života, o zakonima i putovima postupnoga razvoja živoga svijeta; razvoj organizama od jednostavnih prema složenima; razvoj vrste, populacije, ili koje druge više sistematske skupine – filogenija. U najširem smislu, proces u kojem nizom promjena ili razvojnih stupnjeva živi organizam ili skupina organizama stječe karakteristične morfološke i fiziološke značajke; teorija po kojoj različiti tipovi životinja i biljaka potječu od drugih preegzistentnih tipova. Ta teorija, prema kojoj se viši oblici života izvode iz nižih, temelji se na opsežnim promatranjima, os. na područjima paleontologije, embriologije, poredbene anatomije, genetike, molekularne biologije (molekularna evolucija), poredbene fiziologije i životinjskoga ponašanja. Znanstveno se oblikovala početkom XIX. stoljeća.. Evolucija, biologija, kemija, genetika, zivot, razvoj, organizmi, filogenija
Biologija
Broj stranica: 4

Eugenika - referat

. Etika, ekologija, bioetika, ekoloska etika, moral, planet zemlja, eugenika |
Etika
Broj stranica: 2

Ekologija - referat

. Ekologija, biologija |
Biologija
Broj stranica: 3

Krvne grupe referat

referat iz biologije o krvnim grupama.. referat iz biologije, krvne grupe referat, krvna grupa, biologija referat, krv, referat o krvnim grupama |
Biologija
Broj stranica: 3

Trihineloza - referat

Trihineloza je nametnička bolest od koje obolijevaju sisavci, pa tako i čovjek.
Bolest ne uzrokuje bakterija ili virus već crvoliki nametnik Trichinella Spiralis.
U svih sisavaca nametnik kao ličinka živi unutar mišićnih stanica, a kao odrasli oblik u crijevu.
Za razliku od ostalih nametnika u crijevu svinja, trihinela je sklupčana unutar mišićne stanice i zbog toga potpuno nevidljiva golim okom. Nametni se može uočiti samo pregledom mesa trihineloskopom ili mikroskopom.. Biologija, trihineloza, nametnici, trichinella spiralis, misici, trihineloskop, svinjetina
Biologija
Broj stranica: 2

Varijabilnosti referat

referat iz biologije, o varijabilnosti.. Biologija, varijabilnost, razlike izmedju jedinki, genetika, mitoza, mejoza, geni, naslijedjivanje |
Biologija
Broj stranica: 3

Osjetilni i živčani sustav - referat

OSJETILNI I ŽIVČANI SUSTAV
Obavlja zajedno s endokrinim sustavom nadzornu - koordinativnu i regulatornu zadaću
izmeñu pojedinih organa. Nadgleda brze aktivnosti. Prikuplja, prenosi, obrañuje i
pohranjuje brojne informacije iz tijela i okoline. Pohranjene informacije pamti i njima se
služi po potrebi u bilo koje vrijeme. Živčani sustav čovjeka razvija logično rasuñivanje,
svijest, razum i inteligenciju. Ponaša se u osnovi kao kibernetički sustav. Karakterizira ga:
primanje, pohranjivanje, interpretiranje i očitavanje informacija, te reakcija ne primljene
podražaje ili obavlja misaonu radnju. Sustav za primanje informacija sastoji se u čovjeka
od oko 6 mlrd. receptorskih stanica (neurona). U posebnim osjetilnim organima (pretežito
na glavi) koncentrirano je još oko 6 milijardi receptorskih stanica. U mozgu ima ukupno
oko 25 mlrd stanica, od čega su oko 13 milijardi neuroni, a preostale stanice su glija
stanice. Prema grañi, smještaju i ulozi koju obavlja ž.s. možemo podijeliti na osjetilni ili
senzorički (receptivni), pokretački ili motorički, središnji i periferni, voljni i autonomni.. Osjet, zivci, mozak, vid, sluh, njuh, receptori, osjetila, vegetativni zivcani sustav, motorika, autonomni sustav, mozak
Biologija
Broj stranica: 10

Biogeni kemijski elementi - referat

Biogeni elementi
Ugljik
Vodik
Kisik
Dušik
Sumpor
Fosfor
Mineralne soli
Faktori rasta
Prekursori i induktori. Biologija, krvozilni sustav, voda, ugljik, sumpor, fosfor, minerali, soli, induktori
Biologija
Broj stranica: 9

Eukariotska stanica - Sastav i uloga - referat

Eukarioti su organizmi odnosno stanice kod kojih je nasljedni materijal smješten u jezgri obavijenoj posebnom jezgrinom membranom. U eukariotskoj stanici razvile su se i brojne stanične organele kojih nema kod prokariotskih organizama, među kojima su: endoplazmatiski retikulum, Golgijev aparat, lizosomi i dr.

Životinje, čovjek, biljke, gljive i protisti su eukarioti, dok su bakterije i modrozelene alge prokarioti. Izuzev protista, svi drugi eukarioti su višestanični. Za razliku od eukariota, prokarioti nemaju jezgru i ostale složene stanične strukture. Izraz „eukariot“ potječe od grčke riječi ευ, koja znači dobro/istinito, te od κάρυον, koja znači lješnjak ili jezgru.. Stanica, biologija, eukarioti, prokarioti, nukleus, mitohondrij, kromosomi, bakterije, jezgra
Biologija
Broj stranica: 11

Srce i krvožilni sustav

referat iz biologije, o krvožilnom sustavu.. Srce, krv, krvne ?ile, arterije, vene, plazma |
Biologija
Broj stranica: 9

Biljke - referat(općenito)

Biljke (lat. Plantae) su glavna grupa koja sadrži preko 300,000 vrsta, uključujući i organizme kao drveće, cvijeće, bilje i paprati.

Aristotel je podijelio sve žive stvari među biljkama, koje se ne miču ili imaju osjetljive organe i životinje. U sustavu podjele po Linnaeusu oni postaju: biljke - carstvo Vegetabilia (kasnije Plantae) i životinje - Animalia. Nakon toga postalo je jasno da carstvo Plantae sadrži nekoliko međusobno povezanih grupa zajedno s gljivama i nekoliko vrsta alga koje su uvrštene u novo carstvo.

Bez obzira na to one se i dalje često smatraju biljkama u mnogim kontekstima.. Razmnozavanje, rast, biljke, biologija, flora, alge, trave, cvjetovi, drvece, gljive, sjemenka, tucak, pelud, list, klorofil, fotosinteza
Biologija
Broj stranica: 4

Zaraza virusom HIV-a - referat

Najčešći načini i putevi zaraze

• spolni odnos sa HIV pozitivnom osobom (vaginalni, analni ili oralni)
• preko zaražene krvi ili krvnih pripravaka , zaraženim priborom- intravenski narkomani,
• vertikalni prijenos (sa inficirane majke na dijete)

U velikoj su opasnosti od zaraze HIV-om osobe rizičnog ponašanja, a takvim se smatra:

• kada se ne koristi kondom pri spolnom kontaktu , kod čestih promjena partnera
• veze “za jednu noć”, spolni odnosi pod uticajem alkohola , droge,
• kada se koristi zajednički narkomanski pribor ,
• kada zdravstveni djelatnici bez zaštite (naočale, rukavice) dolaze u dodir sa ljudskom krvlju i sekretima.
• zaražen muškarac lakše zarazi ženu nego zaražena žena muškarca. Zaraza, hiv, biologija, spolni odnos, narkomanija, prezervativi, kondomi
Biologija
Broj stranica: 4

Biološka evolucija - referat

BIOLOŠKA EVOLUCIJA- postupan razvoj živog svijeta od njegova postanka do danas, odnosno od jednostavnijih živih bića prema složenijima. Počela je sa pojavom nukleinskih kiselina i jednostavnih živih bića i još traje dok je kemijska završila.. Biologija, organizmi, evolucija, razvoj, nukleinske kiseline, dna, rna
Biologija
Broj stranica: 3

Dišni i obrambeni sustav - referat

-DIŠNI SUSTAV- respiracija- udisaj i izdisaj
-u 1 minuti (uzdišemo, izdišemo) 12 puta – frekfencija disanja | u 1 udisaju – 500 ml zraka –
respiracijski volumen – minutni respiracijski volumen
-disanje je omogućeno dišnim centrom otkud dolaze impulsi koji se priključuju na dišne
mišiće(unutrašnji i vanjski međurebreni mišići, ošit(mišično-vezivna predgrada) i kosti) ;
kontrakcijom tih mišića pomiću se rebra | respiracijski centri su u produženoj moždini
-gornji dišni putevi: nos, usta i grkljan | na početku dušnika je grkljan koji se pomiče kad
gutamo hranu | donji dišni putevi : dušnik, dušnice i dvaju plućnih krila s poplućnicom ;
-pluća su zbog alveolarne građe meka i spužvasta, u djeteta su svjetloružičasta a u odraslih
zbog taloženja različitih čestica iz zraka postaju siva, pluća pušača su smeđa
-respiracijska površina je 70 m2, kroz respiracijsku površinu se vrši izmjena plinova
-dušnik (trachea)- dug je 12 cm, grana se na lijevu i desnu dušnicu (bronhi) | pluća-dva
plučna krila ( lijevo-dva režnja, desno-tri režnja, veće od lijevog), težina 1.2 kg ; završni dio
bronha čine bronhioli koji završavaju proširenim plućnim mjehurićima (alveole).... Biologija, disni sustav, pluca, alveole, kisik, limfa, slezena, antitijela
Biologija
Broj stranica: 5

Endokrine žlijezde - referat

Endokrini sustav je signalni informativni sustav sličan živčanom sustavu. Dok živčani sustav koristi živce za upravljanje informacijama, endokrini sustav koristi krvne žile kao informacijske kanale. Žlijezde locirane u raznim dijelovima tijela u krvotok otpuštaju specifične kemijske spojeve zvane hormoni koji potom reguliraju razne funkcije u organizmu. Hormoni se otpuštaju direktno u lokalnu krvnu žilu i potom putuju krvotokom i djeluju točno na onaj organ ili funkciju za koju su namijenjeni, odnosno onaj koji ima receptore za određeni hormon. To je klasična endokrina signalizacija. U drugim signalizacijama cilj može biti ista stanica (autokrina) ili obližnja (parakrina). Hormoni služe u regulaciji raspoloženja, rasta i razvoja, raznih funkcija tkiva i metabolizma, kao i slanje poruka i djelovanje na njih. Neke žlijezde mogu biti povezane i djelovati jedna preko druge u skevenca čineći tako osovinu, primjer tome je hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna osovina. Tipične endokrine žlijezde su hipofiza, štitna žlijezda i nadbubrežna žlijezda. Za razliku od njih, tipične egzokrine žlijezde su žlijezde slinovnice, znojne žlijezde i žlijezde u probavnom sustavu. Zlijezde, endokrine, biologija, hormoni, stitnjaca, hipofiza, hipotalamus, nadbubrezna zlijezda
Biologija
Broj stranica: 2

Probava i probavni sustav - referat

Probava je proces koji se događa u probavnom sustavu a razgrađuje hranu mehanički i kemijski.
Ljudski probavni se sustav sastoji od probavne cijevi i probavnih žlijezda. Probavnu cijev čine: usta, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo i crijevni otvor (anus). Probavne žlijezde su gušterača, jetra (one svoje probavne sokove luče u dvanaesnik) i žlijezde slinovnice. Na spoju tankog i debeloga crijeva nalazi se slijepo crijevo s nastavkom crvuljkom. Hrana se u probavnom sustavu mijenja mehanički i kemijski.. Probavni sustav, biologija, probava, probavne zlijezde, usta, jednjak, zeludac, tanko crijevo, debelo crijevo, anus, gusteraca, jetra, dvanaesnik, slijepo crijevo, crvuljak
Biologija
Broj stranica: 4

Armenija - referat iz geografije

. Armenija, geografija, erevan |
Geografija
Broj stranica: 3

Kosti i zglobovi zapešća - referat

Kosti zapešća (lat. ossa metacarpalia I-V) ili metakarpalne kosti su pet kostiju u šaci čovjeka, smještenih između kostiju članaka prstiju i kosti pešća. Kosti zapešća čine zapešće (lat. Metacarpus).

Metakarpalne kosti su po obliku duge kosti, koje se sastoje od trupa na čijem kraju su zadebljanja, baza (lat. basis) i glava (lat. caput). Na proksimalnom kraju nalazi se baza metakarpalne kosti uzglobljena sa kostima pešća, dok se na distalnom kraju svake metakarpalne kosti, uzglobljen sa proksimalnim člankom odgovarajućeg prsta, nalazi se glava metakarpalne kosti.

Kosti pešća obilježavaju se rednim brojevima, tako da se kost koja se veže na proksimalan članak palca označava brojem jedan, i tako redom do pete kosti pešća koja se veže na peti "mali" prst. Kosti pešća služe kao polaziše i hvatiše mišića šake.. Kosti, zapesce, carpus, metacarpus, anatomija, rucni zglob, prsti, pesce, palac
Anatomija
Broj stranica: 4

Živčani poremećaji mišića - referat

Jedno od glavnih obilježja neuromuskularnih bolesti je upravo poremećaj pokreta različite vrste i opsega. Da bi taj poremećaj mogli razumjeti i pomoći onome tko se s takvom poteškoćem susreće a da i bolesnik sam može aktivno sudjelovati u svladavanju svojih poteškoća, neophodno je pobliže upoznati nastajanje pokreta kao i njegove poremećaje.. Misici, zivci, anatomija, poremecaji, nervi, zivci, neuromuskularno
Anatomija
Broj stranica: 5

Kosti i zglobovi žvačnog sustava - referat

Koštanu podlogu žvačnog organa čine maksila i mandibula, te s njima funkcijski povezane kosti glave.
Elementi koštane podloge su:
gornja i donja čeljust (maxilla i mandibula)
temporomandibularni zglobovi (articulatio temporomandibularis)
kosti direktno funkcijski vezane uz čeljust(os frontale, os ethmoidale, os palatinum, os sphenoidale, os zygomaticum, os temporale, os hyoideum)
kosti indirektno vezane uz čeljust (os parietale, os occipitale, vertebra, clavicula, scapula). Kosti, mandibula, maksila, celjust, anatomija, os frontale, os ethmoidale, os palatinum, os temporale, os hyoideum, os zygomaticum
Anatomija
Broj stranica: 4

Igor Stravinski

Igor Fjodorovič Stravinski je bio ruski skladatelj ukrajinskog porijekla kojeg danas mnogi smatraju najutjecajnijim skladateljem glazbe XX. stoljeća. Ovaj referat sadržava osvrt na njegov osebujan život, naravno s naglaskom na njegovo stvaralaštvo podijeljeno na tri faze: rusku, neoklasičnu i serijalističku (to je najčešće upotrebljivana). Zadnji podnaslov ''Zanimljivosti'' sadrži informacije o njegovim ljubavnim vezama od kojih je najzanimljivija ona sa slavnom Coco Chanel. referat je grafički veoma ugodan oku i logički uredan. =)). Igor stravinski, ruski skladatelj, ruski pijanist, ruski dirigent, vatromet, sergej dijagilev, ballets russes, ruski period, ?ar-ptica, petru?ka, posve?enje prolje?a, neoklasi?ni period, neoklasicizam, pulcinella, oktet za puha?ke instrumente, simfonija psalama, simfonija in c, simfonija u tri stavka, apolon, persefona, orfej, ?ivot razvratnika, santefe?ka opera, serijalisti?ki period, dodekafonija, kantata, tri pjesme prema shakespeareu, in memoriam dylan thomas, canticum sacrum, threni, propovijed, pripovijest i molitva, poplava, balet, agon, poetika glazbe
Glazbena umjetnost
Broj stranica: 4

Kako napisati maturalni rad

. Matura, maturalni rad, hrvatski, srednja ?kola, referat |
Hrvatski jezik
Broj stranica: 10

Eugene Ionesco [referat o istaknutom dramatičaru]

Jadan od najznačajnijih dramatičara 20. stoljeća počeo se baviti dramskom književnošću sasvim slučajno. Čak do 1948. Ionesco nije baš volio kazalište i u njemu se uglavnom dosađivao. No jednog dana odlučuje učiti engleski i kupuje priručnik. Taj priručnik francusko – engleske konverzacije za početnike i njegov sadržaj naveli su ga da napiše, djelomice i radi šale, antikomad “Ćelava pjevačica” 1950. godine koji mu je donio jedno od značajnijih mjesta među predstavnicima avangardnog teatra. Premijera “Ćelave pjevačice” održala se 11.05.1950. te je doživjela velik uspjeh, što i ne ćudi, budući da je Ionesco prekinuo s konvencijama tradicionalne drame. Sam sadržaj se može izreći u jednoj rečenici: jednoj tipičnoj engleskoj obitelji dolazi u posjet druga tipična engleska obitelj i one razgovaraju. Umjesto uobičajenog dramskog zapleta, temelj radnje postaje razgovor, odnosno jezik sveden na niz konvencionalnih fraza i besmislenih klišeja čime jezik prestaje biti sredstvo komunikacije, a to vodi ka gubitku svakog ljudskog zajedništva te vodi lica u izoliranost i otuđenje. Nakon popriličnog neuspjeha “Ćelave pjevačice” Ionesco i dalje zna što želi reći; U “Instrukciji” 1950. pokazuje kako matematika i filologija vode u propast. Već u prvim dramama Ionesco raščlanjuje i razglavljuje jezik, te uvodi obilje predmeta, što zajednički ostavlja dojam čistog apsurda. U ranijim djelima “Žrtve dužnosti” i “Amedeo” prodire u psihoanalitička istraživanja te prelazi granicu svijesti.. Eugene ionesco, stolice, dramaticar, antiteatar, kazaliste apsurda, celava pjevacica, nosorog, kralj umire, dnevnik u-mrvicama, pukovnikova fotografija, avangarda
Hrvatski jezik
Broj stranica: 3

Spužve, beskolutičnjaci, mnogokolutičavci - referat

Spužve (lat. Porifera) su jedno od koljena životinja iz skupine beskralješnjaka, a dio su odjeljka Parazoa. Vrlo su jednostavne građe i stanice im nisu udružene u tkiva. Sve životinje tog koljena žive u vodi. Žive u svim svjetskim morima, a samo nekoliko vrsta žive u slatkoj vodi.

Postoji više od 7.500 vrsta spužvi čija veličina se kreće od nekoliko centimetara pa do visine od preko 3 metra. Oblik većine vrsta ovisi o ishrani i okolišu. Spužve su sjedilačke životinje. Prednost daju tvrdoj podlozi, no može ih se naći i pričvršćene za biljke ili ljušture mekušaca.
BESKOLUTIĆAVCI.naziv ameria dolazi od grč. Riječi a=ne, meros=dio, cjelina.Opće značajke:pojavile se prije 10na 9 godina , imaju nekolutičavo tijelo.Večina su BILATERALNO ili dvobočno simetrične životinje (tijelo im djeli jedna ravnina Simetrije na 2 jednaka djela). Razvili su se od praživotinja; njihovi preci.Bili su jednostanične praživotinje; Po jednoj teoriji smatra se da su prvi Beskolutičavci virnjaci, a po drugoj da su to bili žarnjaci.Žive svugdje,Uglavnom u vodama, rjeđe su paraziti, a rijetko imamo i kopnenih.
. Spuzve, beskoluticnjaci, mnogokolutnjicavci, ameria, polymeria
Biologija
Broj stranica: 2

Biostatička metoda u humanoj genetici

referat iz biologije, o metodi rodoslovlja i biostatičkoj metodi u humanoj genetici.. Biologija referat, referat iz biologije, metoda rodoslovlja referat, biostaticka metoda referat, referat iz genetike, humana genetika referat
Biologija
Broj stranica: 3

Praživotinje - Kompletni referat

Danas u biosferi postoji oko 35000 praživotinja koju su većinom mikroskopskih dimenzija i građene su od samo jedne stanice koja vrši sve funkcije.

Leishmania donovani

Obitavaju u slatkim i slanim vodama ali i u vlažnom tlu, a dijelimo ih u četri glavne skupine:
Trepetljikaši
Bičaši
Sluzavci
Truskovci

Oko 10000 praživotinja spada u skupinu parazita dok ostale žive slobodno. Dišu pomoću difuzije a pomoću kontraktilne vakuole izbacuju višak vode iz tijela što im omogućuje održavanje stalne koncentracije citoplazme (pojava kod slatkovodnih praživotinja). Većina posjeduje organe za kretanje. Bičaši imaju jedan ili više bičeva, ameba lažne nožice a trepetljikaši imaju tijelo prekriveno trepetljikama. Razvile su se prije otprilike 1,5 milijardi godina.. Prazivotinje, biologija, trepetljikasi, bicasi, sluzavci, truskovci, paraziti, difuzija, citoplazma
Biologija
Broj stranica: 11

Strujni krug

referat o strujnom krugu i električnoj energij, sa dijagramima. Struja, napon, energija, fizika, strujni krug, visoki napon, napon, struja ima dva smjera, izmjenicna struja, istosmjerna struja
Fizika
Broj stranica: 7

Spolni i reproduktivni sustav - referat

Reproduktivni sustav sastoji se od spolnih žlijezda te vanjskih i unutrašnjih spolnih organa. Reproduktivni sustav proizvodi gamete za svaki spol, mehanizam za njihovu kombinaciju i pruža okružje za prvih devet mjeseci razvoja potomka. Proučavanje fizičke fizološke funkcije ovo sustava naziva se reproduktivna fiziologija, a kada se primjenjuje na poremećaje u reprodukciji naziva se ginekologija ili andrologija. Proučavanjem bihevioralnih aspekata jest seksologija, a proučavanje razvoja samog potomka naziva se embriologija.. Sustav, spolni, reproduktivni, biologija, gamete, fiziologija, embriologija, embrij, andrologija
Biologija
Broj stranica: 5

Optika u fizici

referat o optici. Fizika, optika, optika u fizici, fizika, referat o optici, opticki instrument, prizma, totalna refleksija, pogreske leca |
Fizika
Broj stranica: 2

Pojam gravitacije

referat na temu gravitacije. Gravitacija, masa, tezina, newton, fizika, referat gravitacija, centar gravitacije, masa i tezina, sunceva galaksija, sunceva gravitacija |
Fizika
Broj stranica: 2

[1] [1]


"referat" pronađeni su rezultati pretrage 73